Skip to main content

Onderhoudsproducten & luchtbevochtigers

Een mooie vloer is een grote investering en gaat lang mee. Het is één van de meest bepalende elementen op het gebied van de look, feel en zelfs akoestiek van je woonruimte. Een houten vloer is bij uitstek de meest luxueuze vloer die iemand zich kan wensen. Daarom wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft en tussentijds zo min mogelijk onderhoudsbeurten nodig heeft. Houten vloeren vergen in principe weinig onderhoud, maar toch is het goed om met een aantal dingen rekening te houden zodat. Met onderstaande tips gaat jouw vloer een leven lang mee!

Meer informatie volgt hieronder

ONDERHOUDS MIDDELEN

Vloeren in de lak kan je verzorgen met Polish Zijdeglans of Polish Mat, afhankelijk van het effect dat je wenst. Vloeren die zijn afgewerkt met olie kun je onderhouden met Onderhoudsolie. Voor reguliere schoonmaak van je vloer in de olie of lak kun je Parketreiniger gebruiken. Vóór het behandelen van je vloer maak je met stofwisdoekjes de houten vloer volledig stofvrij. Door je vloer goed te onderhouden heb je langer plezier van je parketvloer en blijft de moeite beperkt. Bij Profifloor zijn onderstaande producten verkrijgbaar

Floorservice Parketreiniger 1Ltr

Parketreiniger

Reiniger voor alle gelakte en geoliede parketvloeren

Floorservice onderhoudsolie naturel

Onderhoudsolie

Voor alle geoliede vloeren binnenshuis

Lecol Clean OH49 HR

Reiniger voor gelakte vloeren

Voor alle gelakte vloeren binnenshuis

Lecol oh2

Onderhoudsolie

Voor alle geoliede vloeren binnenshuis

Osmo onderhoudsolie

Vloeibare onderhoudswas

Voor goeliede en met wax behandelde houten- en kurkvloeren

Pallmann onderhoudsolie

Onderhoudsolie

Voor alle geoliede vloeren binnenshuis

ROYL Milde reiniger

Vloerreiniger

Voor het regelmatig vochtig reinigen van oppervlakken die met olie en hardwax-olie behandeld zijn

RMC Soap 1L

Vloerreiniger

Voor het regelmatig vochtig reinigen van oppervlakken die met olie en hardwax-olie behandeld zijn

Rigostep onderhoudsolie

Vloeibare onderhoudsolie

Voor buiten

Osmo zeep

Reinigingsmiddel

Voor hardwax-olie behandelde houten vloeren

Bona polish

Onderhoudsmiddel

Een onderhoudsmiddel op kunststofharsbasis ter bescherming van houten vloeren en harde vloeren

Bona Fernox

Parket Ontvetter

Ontvetter verwijdert oude polishlagen, was, vuil, strepen veroorzaakt door rubber schoenzolen moeiteloos van waterbestendige vloerbedekking en gelakte parketvloeren.

Luchtbevochtigers

De vochtbalans in huis is belangrijk voor de gezondheid maar ook voor de vloer. Profifloor heeft een breed assortiment aan luchtbevochtigers, zowel ultrasone met koude/warme mist als luchtbevochtigers die koudverdampen/luchtwassen. Er zijn zelfs exemplaren tegen de pollen! Vroeger waren deze apparaten saai en onaantrekkelijk maar daar is verandering in gebracht. De moderne ontwerpen in diverse maten en kleuren passen in ieder interieur. Vraag naar de mogelijkheden in onze showroom.

Een houten vloer onderhouden

Het moment van aflevering is niet het einde van onze zorg voor uw houten vloer. Wij informeren u na het leggen en afwerken van de vloer over het door u uit te voeren onderhoud welke zeer eenvoudig is. U kunt uw houten vloer onderhouden en deze zo vaak dweilen als u wilt, wanneer u dweilt pleegt u gelijk het onderhoud aan uw houten vloer. U krijgt ook een uitleg m.b.t. de luchtvochtigheid en u krijgt een hygrometer cadeau, zodat u zelf kunt kijken of de relatieve luchtigheid goed is. Zo eenvoudig is het dus. Hier vindt u een beschrijving om uw houten vloer te onderhouden op een onderhoudsvriendelijke manier.

Hout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte. Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvocht percentage. Ten gevolge van deze veranderingen, zal ook het volume (in de breedte) zich enigszins vertraagd wijzigen. Hout werkt weinig als het luchtvochtpercentage in de ruimte redelijk gelijk blijft. De hoogte van het luchtvocht percentage is van belang voor de mate van het werken van de vloerdelen. Om het luchtvochtpercentage te meten, gebruikt u een geijkte hygrometer. Deze dient u op te hangen op ooghoogte, aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Het luchtvochtpercentage kan in het ‘stookseizoen’ tijdens de vorstperiode laag worden (< 40%), met als gevolg dat de vloerdelen kunnen gaan krimpen. In dat geval kan een luchtbevochtiger, in combinatie met een hygrometer een afdoende oplossing bieden.

‘Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvochtpercentage.’

Indien in de vochtige periode(n) van het jaar (vooral voor- en najaar) het luchtvochtpercentage boven de 75% stijgt, dient u te ontvochtigen, door bijvoorbeeld te stoken of voor langere periodes gebruik te maken van een luchtontvochtiger. Een nagenoeg constante relatief luchtvochtpercentage van ongeveer 55% met in de winter een daling van 15% en in de zomer een stijging van 15%, (ook bij uw afwezigheid, zoals ten tijde van vakanties) is voor zowel uw massief houten vloer, uw houten meubelen, als voor uzelf, een gezond klimaat.

Let op: Wanneer een houten vloer in de winterperiode te lang in een te droge ruimte heeft gelegen, is de reactie in de zomer (hoge luchtvochtigheid) dat de vloer extra vocht opneemt en dus te veel gaat uitzetten.

Om zo lang mogelijk van uw houten vloer, behandeld met olie of lak, te genieten is het raadzaam om uw vloer regelmatig te stoffen of te stofzuigen en deze te reinigen met de artikelen die door Profifloor geadviseerd worden.

Wanneer u het juiste vloeronderhoud pleegt, zal dat de levensduur van uw vloer en de afwerking ervan verlengen. Tevens is het mogelijk om op zwaar belaste delen, waar slijtage zichtbaar wordt, plaatselijk bij te werken. Bij gelakte vloeren zal slijtage langer op zich laten wachten, met dien verstande dat als slijtage zichtbaar wordt er niet plaatselijk kan worden bijgewerkt en er meestal moet worden overgegaan tot het volledig schuren en lakken van de vloer. Zorg ervoor dat er bij de deur een mat ligt zodat het ergste vuil niet op de houten vloer terecht komt. Plaats onder tafels, stoelen en ander meubilair viltjes zodat de vloer niet kan beschadigen door harde materialen. Controleer bij stoelen of er parketwieltjes gemonteerd zijn.

De vloerdelen en de afwerkingsmiddelen zijn van een dusdanige samenstelling dat de massief houten vloer, de verouderde houten vloer of het lamelparket ook in de keuken gelegd kunnen worden. U kunt alle soorten vloeistof exclusief bijtende of agressieve vloeistoffen zoals ammoniak, gootsteenontstopper e.d. op de vloer morsen zonder dat dit schade aan het hout oplevert. Omdat de keuken een ruimte is, die in verhouding meer slijt (bijvoorbeeld voor het aanrecht) is het in veel gevallen nodig om meer vloeronderhoud te plegen aan de keukenvloer (minimaal plaatselijk tweemaal per jaar onderhoudsolie aanbrengen) dan de rest van de vloer.

‘Hout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte.’

Na enkele maanden tot een jaar kan de vloer, afhankelijk van de belasting, loopbeschadigingen of andere slijtage, plekken gaan vertonen. Slijtageplekken zijn herkenbaar aan grijze plekken die zich concentreren op die delen van de vloer waar u altijd loopt, staat of zit. Om deze plekken opnieuw te voorzien van bescherming, dient u de vloer te reinigen met onderhoudszeep ,daarna te dweilen met schoon water en nadat de vloer opgedroogd is (na circa 3 uur) kunt u de oppervlakte behandelen met onderhoud/reparatieolie.
Belangrijk hierbij is dat u de olie vooral dun aanbrengt met een niet pluizende doek. Behandel niet te grote oppervlaktes in één keer, zodat u binnen 10 minuten na het aanbrengen het overtollige er volledig af kan wrijven. Direct na het aanbrengen van de onderhoudsolie de vloer nawrijven met een schone doek, totdat er geen glans meer op de vloer zichtbaar is. Glans betekent dat er teveel onderhoudsolie op de vloer achter is gebleven, welke na droging (circa 12 uur) alleen nog te verwijderen is door gebruik te maken van een schuurmateriaal. Na deze behandeling kunt u de vloer pas na 14 dagen weer dweilen.

contactformulier

Contacteer ons voor een gedetailleerde prijslijst. Wij komen deze persoonlijk overhandigen of nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek in onze showroom in Kerkrade.

Vloerverwarming en parket

Een comfortabele én duurzame match!

De meeste parketsoorten gaan uitstekend samen met vrijwel ieder type vloerverwarming.

Deze informatie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de meeste leveranciers van vloerverwarming, producenten van parket en leveranciers van parketlijm en parket afwerkmiddelen in Nederland. Op deze website staat alles wat je over parket en vloerverwarming wilt weten.

✔ Alle geschikte parket- en houtsoorten.
✔ Vloerverwarming, vloerkoeling en warmte-win installaties.
✔ Overzicht van gekwalificeerde vakmensen.

De informatie is zowel voor particulieren als ook voor bouwers, designers en installateurs van vloerverwarming en parket.

Scroll naar beneden voor meer informatie.

Meer informatie